Beising av garn

For å få et godt resultat, der fargene sitter i garnet og er mest mulig fargeekte er det viktig å beise garnet før farging.

Alun er et godt beisemiddel, som passer godt til ull. Det er billig, miljøvennlig og enkelt i bruk. Teknisk alun kan du kjøpe på apoteket eller på nettet.

Før beising tar jeg ullgarnet og samler det i passe store hesper. For å unngå at garnet togger og floker seg for mye, binder jeg tråd rundt garnet på fire plasser. To av endene beholder jeg med lang ende, slik at tråden kan henge over kanten på kjelen og jeg lett kan få tak i garnet.

Legg alltid garnet i bløt i lunket vann i god tid før beising. Minst tjue minutter, gjerne mye lengre. Dette gjøres av hensyn til ulla og at garnet skal få en jevn farge. Ulla har skjell og skades om overgangene mellom kaldt og varmt, tørt og vått blir for bråe. Slik er det i alle fall jeg har erfart det, korriger meg om jeg tar feil. Den aller første gangen jeg prøvde å farge, så bløtte jeg ikke opp ulla først, og var heller ikke så nøye med å skylle i lunket vann etterpå. Garnet ble flisete og ikke pent eller godt å jobbe med. Så nå er jeg veldig nøye med å legge i bløt, passe på temperatur og overganger.

Mens garnet ligger i bløt, tar du alun tilsvarende 10 – 20% av garnets vekt i 1 liter vann som bringes nesten til oppkok. Alun skal ikke koke, men løses i vann på 80 grader.

For lysere farger tar du 10% alun, for mørkere farger tar du 20% alun. Ta aldri mer enn 20% alun av garnets vekt.

Med alunet vel oppi kjelen, rører du godt til alt er oppløst. Ta da lunket vann fra springen og fyll opp kjelen, ca 3-4 liter, og sørg for at det er nok vann til å dekke alt garn i gryta. Vær obs på temperatur før du tar garnet oppi kjelen. Garnet dekkes godt av vann og vannet bringes opp til rundt 80 grader mens du rører godt. Det er viktig å røre, vær forsiktig, slik at alunet kommer godt til over alt, spesielt i oppvarmingsfasen. La garnet syde i gryta minst en time.

image

Ferdig beiset tas garnet ut av kjelen og skylles i temperert vann med stadig kaldere skyllevann. Garnet bør ikke tørkes, men legges i plastpose til du skal bruke det. Det kan ligge slik inntil et par dager i romtemperatur eller en uke eller mer i kjøleskap. Selv klarer jeg ikke å vente, men går direkte over til å lage fargesuppe og fortsette plantefargingsprosessen.

Leave a comment