Hvordan farge med planter

Hvordan kan man enkelt forklare dette med plantefarging? Det er ulike måter å gå frem på, og man kan “hurtigfarge” eller gå gjennom flete tidkrevende prosesser. Felles for de ulike måtene å gå frem på er at man må koke opp en slags suppe med den planten en ønsker å farge med og legge materialet oppi suppa. Her skal det ligge og syde og ta til seg fargestoffer en god stund, og man henger det til slutt opp til tørk. Innimellom her er det ulike prosesser som beising og skyllinger, og jeg vil prøve å ta for meg alt trinn for trinn slik jeg har erfart og gått fram på egen hånd. Man kan farge ulike materialer, men jeg har holdt meg til ull. For å farge andre materialer som lin, silke og bomull er det en litt annerledes fremgangsmåte, slik jeg har forstått det.

HURTIGMÅTE

For å få fargen til å sitte og være med mulig fargeekte må garnet beises. Jeg bruker alun. Dette er ufarlig og miljøvennlig stoff, som du også kan få kjøpt på apoteket.

Vanligvis beiser man garnet på forhånd i en egen gryte, men det går også an å beise samtidig som en farger. Du tar da 1 liter vann i en stor emaljegryte, og tilsetter alun tilsvarende 10 % av garnets vekt i vannet. Rør til oppløst og vannet nesten koker. Tilsett deretter 3-4 liter vann og så mye planter du kan få plass til i vannet. La dette koke og syde i en times tid.

image

Her er geitrams på kok i håp om en fin farge. 🙂

Når du har kokt ut all fargestoff fra plantene, siler du vannet og tar fargesuppa tilbake i den rene kjelen uten planterester oppi. Avkjøl noe, ned til rundt 30-40 grader. Så tar du ullgarnet, som du på forhånd har bundet løst sammen i hesper og lagt i bløt i temperert/lunkent vann, oppi gryta. Dekk alt garn med væske for å unngå skjolder. Pass på temperaturene, slik at du ikke skader ullen.

image

Oppi gryta med garnet. Her varmer man opp vannet til rundt 80 grader, og lar det syde i fargebadet rundt en time eller til du ser at fargestoffet er borte og væsken begynner å bli gjennomsiktig. Rør av og til. Ulla har skjell som åpner seg og tar i mot farge på rundt 80 grader.
Ta ut ullen, skyll godt i vann, som er litt varmt, men som blir litt kaldere for hvert skyll. Dette for at ulla sine skjell skal lukke seg igjen. Skyll til skyllevannet er klart og heng opp til tørk.

image

Slik ble geitramsen etter skyllingen. Nydelig varmgul farge.

Leave a comment